76 kampsportsmedaljer under 2017

Det är den tolfte december. Dagen innan Lucia. Och halvvägs genom månaden till julafton. Tiden, mina vänner, är ack så lynnig. Året sträcker sig lite till, men de stora mästerskapen inom kampsporten är över. Vi kan konstatera att idrottare till SB&K vunnit 76 officiella internationella mästerskapsmedaljer under året.

För tredje året i följd, ja så länge projektet Prispallen har funnits, är Svenska Budo & Kampsportsförbundet bäst av alla RF-anslutna förbund i att vinna medaljer.
Prispallen är ett förträffligt engagemang som gör stor nytta för vårt förbund. Utan dess start hade vi aldrig haft råd att starta folkhälsoprojektet ”MotoriQ”, exempelvis.

I år ser vi ut att hamna överst på listan igen. Prispallen tar emellertid enbart med seniormedaljer i EM och VM, där vi vunnit 39 medaljer – fyra fler än tvåan på listan som för övrigt är Styrkelyftförbundet.

I vår egen medaljräkning, som vi under några år nu kallat för ”medaljometern”, kommer vi bokföra 76 medaljer.

Det är en helt otrolig siffra. Det är mer än en medalj varje vecka, ja mer än en medalj var femte dag. Svensk budo och kampsport är verkligen fashionabel och imposant.

Under året har det blivit hela 29 guldmedaljer, 16 av dessa under VM-sammanhang. Vårt förbund förfogar således över 16 världsmästare.
Jag tycker de samtliga är värda att nämnas igen, så här är årets världsmästare:

Fanny Seth-Wenzel (JVM i jujutsu)
William Seth-Wenzel (JVM i jujutsu)
Tilda Ek (dubbla VM-guld i kempo)
Patricia Axling (VM-guld i thaiboxning)
Maxine Thylin (VM-guld i BJJ)
Elin Janeheim (dubbla guld i JVM i armbrytning)
Jonny Johnsson (guld i veteran-VM i armbrytning)
Thimy Lundgren (guld i veteran-VM i armbrytning)
Camilla Kättström (guld i veteran-VM i armbrytning)
Fia Reisek (VM-guld i armbrytning)
Irman Smajic (VM-guld i MMA)
Anna Astvik (VM-guld i MMA)
Serdar Altas (VM-guld i MMA)
Khaled Laallam (VM-guld i MMA)

Det är värt att nämna att flera andra utsökta och prominenta händelser under året, som kanske är att betraktas även som lite starkare än VM-guld – Sofia Olofssons historiska kampsportsguld vid World Games exempelvis – inte ryms i just den här lilla sammanställningen ovan.

Sedan vi började med medaljometer 2010 har svensk budo och kampsport vunnit 165 guld vid officiella internationella mästerskap. 
Det är häpnansväckande siffror, i synnerhet om man också betraktar medaljerna som vunna utav idrottare som inte tjänar en krona på sin idrott – snarare kostar medaljer idrottarna pengar.

Kampsportsbragder blir ofta marginaliserade, även om jag tycker att bragderna ur den rent ekonomiska aspekten borde beaktas som… ja, dubbla bragder.

Foto: Hamid Ershad Sarabi