Idrottslyftsmedel i höst

Vi har en del idrottslyftsmedel kvar att fördela ut. Om ni har ett projekt som kan kopplas till någon av våra idrottslyftsprojekt är ni välkomna att skicka in er ansökan. Projekten ska kunna genomföras under 2018 och återrapporteras i början av 2019. Vi läser och godkänner ansökningarna fortlöpande så länge vi har idrottslyftsmedel kvar.

Mer information om våra idrottslyftsprojekt finns på https://www.budokampsport.se/klubb/bidrag/

Vid frågor kan ni kontakta Magnus Ledin 08-705 15 73 eller ledin@budokampsport.se

Emil från Distriktet är med att organisera ett VM på hemmaplan

För andra gången är Emil Gustafsson en av de som står bakom att arrangera VM i jujutsu på hemmaplan, det första tillfället var 2008 och nu 10 år senare är det dags igen. Denna gång är även stilen newasa med på schemat vilket innebär en nästan fördubbling när det kommer till antal deltagare i jämförelse med förra gången.

Emil Gustafsson är tillsammans med Michael Kuntz arrangörer av höstens VM i jujutsu som kommer hållas mellan 23-25:e november i Malmö och nu börjar det mesta falla på plats inför det stora evenemanget.
– Malmö stad har varit väldigt behjälpliga i processen vilket verkligen har underlättat vårt arbete. Vi har även löst personalfrågan som har varit en lite av ett problem så nu ligger vi i fas, säger Emil till budokampsport.se

– Nu går vi från den förberedande fasen till genomförande fasen, det blir skarpt läge med anmälningar och hotellbokningar och alla de här praktiska grejorna, fortsätter Emil.

Nytt för i år är även att den digitala utvecklingen har gått framåt, något som kommer underlätta flödet både vid incheckning men också under hela turneringen.
– Vid incheckningen i år kommer vi ha två olika incheckningsköer baserade på om landet har rapporterat in samtliga uppgifter och inget behöver adderas för att de ska få sina passeringskort, hotellrum osv. Detta för att tidseffektivisera för de deltagarländerna som har allt klart men också för att de länder som har saker att justera ska få den hjälpen de behöver, berättar Emil.

– Tanken är även att vi kommer samla så mycket som möjligt av de praktiska på ett och samma kort som aktiveras vid incheckningen, vilken typ ackreditering man har samt alla måltider kommer finnas tillgängligt där. På så sätt blir det mindre för deltagarna att hålla koll på och det underlättar även arbetet för våra volontärer. Förhoppningen var att även hotellrummen skulle öppnas med samma kort men där var deras system inte tillräckligt moderna, fortsätter Emil.

Trots en stor arbetsbelastning och ett högt tempo var det aldrig någon tvekan för Emil att hoppa på chansen att ännu en gång arrangera ett internationellt mästerskap.
– Vi älskar vårt landslag och idrott och det är därför vi gör det, vi får mycket positiv energi vi får tillbaka. Och när man tittar tillbaka på förra gången har jag många fina minnen därifrån jag fortfarande lever på. När man ser gamla videoklippen, när Sverige tar medaljer, det är helt oslagbart. Det är helt enkelt vansinnigt roligt och nu fokuserar vi på det här mästerskapet men det är inte otroligt att vi arrangerar något mer i framtiden också, avslutar Emil.

Text: Annie Bondefelt

Senaste fyra jujutsu-VM: så har det gått för svenskar, därav flera från Distriktet!

I dag presenterades den svenska VM-truppen i jujutsu, under en pressträff i Malmö. VM hålls just i Malmö 23-25 november i år. Vi kikar lite i den modernhistoriska backspegeln för att förstå vilken stornation Sverige är i jujutsu inför VM. Vi blickar tillbaka med blågula glasögon på de fyra senaste VM-tävlingarna.

21 augusti 2018  |  Jonathan Broberg

2012, VM i Wien, en stjärna föddes
Inför VM i Wien hade svensk jujutsu haft ett par magra år medaljmässigt. Det mesta hade handlat om storstjärnan Sara Widgren, som gjorde ett starkt mästerskap och tog ett brons. Men under några oförglömliga Wien-dagar skulle lillebror Fredrik Widgren ta jujutsuvärlden med storm. Som 18-årig debutant krossade han den ena etablerade stjärnan efter den andra. Världen häpnade över svensken som tog sig till final, där han pressade den franske stjärnan Kunsa som dock vann guldet. Men Fredrik Widgrens genombrott gjöt nytt mod in i det unga svenska jujutsulandslaget. Det blev två VM-medaljer i Wien.
Resultat: ett silver, ett brons

Från VM i Wien
Foto: Jonathan Broberg

2014, VM i Paris, Janni Larssons fenomenala uppvisning
Det blev inget VM under 2013 då Worlds Combat games hölls, men när VM återkom 2014 var det ett svenskt landslag fyllt av självförtroende som åkte till Paris. Med på VM-schemat fanns grenen Ne waza, och det skulle visa sig vara en gren som svenskarna firade stor triumfer i. Allra bäst gick det för Janni Larsson, mest känd då för sina otroliga framgångar i BJJ, som detroniserade allt motstånd, och vi fick se favorittekniken fotlås lura skjortan av resten av världen i en sällan skådad uppvisning. Men det flera än Larsson som lyckades väl i Paris. Andreas Gustafsson, Philip Andersson och comebackande veteranen Jennie Brolin tog alla brons.
Dessutom tog Helena Edfelt silver och hon skulle förresten komma att slå till året efter. Överlag var VM i Paris och de fem medaljerna ett slags manifest att svensk jujutsu tagit kliv ytterligare i världstoppen.
Resultat: ett guld, två silver, två brons

Från VM i Paris
Foto: Jonathan Broberg

2015, VM i Bangkok, Edfelts stora stund och ny 18-åring slår igenom
Det kom att bli några härliga dagar i den thailändska huvudstaden. Flera stora svenska stjärnor levererade och ett kärt minne är träningarna i hotellets korridorer.
Ne wazan fortsatte att vara en svensk paradgren, men nu togs det medaljer också i en gammal svensk klassiker: duomix. Inte sedan Jesper Kedjevågs och Liza Karlssons guld i VM i Malmö 2008 hade svensk jujutsu haft ett framgångsrikt duomixpar, men Ronnie Stålebring och Malin Persson svarade för en enastående VM-turnering och bärgade ett mycket överraskande silver.
I fight fick vi bevittna ännu ett internationellt genombrott av en svensk 18-åring, då William Seth-Wenzel gjorde en ”Fredrik Widgren” och tog sig hela vägen, som debutant, till ett VM-brons.
Även Fredrik Widgren gjorde ett fint VM och tog också ett brons.
Men det var som sagt i Ne waza som den stora svenska fullträffen kom. Janni Larsson kom inte till start i VM, men det gjorde både Helena Edfelt och Diana Halldén. Den sistnämnde nådde VM-final, det gjorde också Edfelt med skillnaden att den norrlandsfödde Jönköpingsbon vann guld, i en rent magisk finalmatch.
Resultat: ett guld, två silver, två brons

Foto: Jonathan Broberg

2016, VM i Wroclaw, skolkurator Halldéns sköna guld
VM i Wroclaw befäste svensk jujutsu som en toppnation. Det blev fyra medaljer. William Seth-Wenzel och Fredrik Widgren dundrade på i fight, där de båda kom att vinna brons. Men det var en annan i fight, Jonas Lund, som äntligen träffade rätt i ett stort mästerskap. Lund var strålande och nådde en final, där det dock blev förlust. Men ett skönt silver. I Ne waza hade Helena Edfelt tackat nej till VM och hoppet stod till Diana Halldén, som gjorde precis som Edfelt och Janni Larsson åren innan – vann guld. Skolkuratorn från Huskvarna hade ett sanslöst mästerskap och var ruggigt effektiv och var urstark under hela VM.
Resultat: ett guld, ett silver, två brons

Foto: Michael Kuntz

Fotnot: 2013 utgick VM i då det var World Combat games (ett silver, tre brons) och World games (ett guld, Sara Widgren). 2017 valde landslaget att satsa på World games i Polen istället för VM, och där blev det två brons.

Sammanställning: Jonathan Broberg

Flera från Distriktet uttagna till truppen till hemma-VM i jujutsu

Mellan den 23:e och den 25:e november arrangeras VM i jujutsu i Malmö och under dagen hölls en medieträff i Malmö där truppen presenterades för pressen. Nedan följer en kort presentation av truppens deltagare.

 

 

 

 

 

 

 

u

Martina Gramenius
Född: 1987
Klubb: Nybro Kampsport Center
Stil: Newasa -70 kg
Seniormeriter: 1 VM-guld i brasiliansk ju jutsu & 1 VM-brons i brasiliansk ju jutsu

Jakob Bitici
Född: 1992
Klubb: Ju-Jutsu Klubben Samurai
Stil: Newasa -62 kg
Seniormeriter: German Open-silver

Elias Ingholt
Född: 2000
Klubb: Nybro Kampsport Center
Stil: Newasa -69 kg Seniormeriter: (U21)

 

 

Mikael Marffy
Född: 1981
Klubb: Nybro Kampsport Center
Stil: Newasa +94 kg
Seniormeriter: 1 VM-guld i brasiliansk ju jutsu & 2 EM-guld i brasiliansk ju jutsu

LANDSLAGSLEDNINGMartin Ingholt
Coach Newasa

För mer info om VM på hemmaplan besök evenemangets egna hemsida här.

Text: Annie Bondefelt
Foto: Teamswedenjujutsu.com

Sista chansen: sök LOK-stöd!

Lokalt aktivitetsstöd (LOK) kan sökas av varje idrottsförening, ansluten till något av de specialidrottsförbund som tillhör Riksidrottsförbundet (RF) och som bedriver verksamhet för deltagare i åldern 7-25 år. LOK-stödet finns för att stödja föreningsdriven barn- och ungdomsidrott. Utöver pengar till föreningen ingår inrapporterat LOK-stöd i underlaget när RF beräknar bidrag till SB&K och bidrar därför även till den gemensamma ekonomin.

Sista ansökningsdag för våren 2018: 25 augusti 2018
Ansökan för våren 2018 (dvs aktiviteter bedrivna 1 januari – 30 juni) skall vara inskickad via föreningens IdrottOnline-sida senast den 25 augusti 2018 klockan 23:59.

Registrera ansökan så snart det går så att föreningen inte går miste om eventuellt bidrag. Det går utmärkt att skicka in ansökan så snart vårens aktiviteter är avslutade.

Mer information finns på svenskidrott.se
Manualer för rapportering och ansökan i IdrottOnline är samlade här.

Ytterligare frågor?
LOK-STÖDSGRUPPEN
Mail: lok@rf.se
Telefon: 08-699 61 50

Föreningsutveckling för Distrikt Öst

Ta chansen att lära dig mer om hur du kan utveckla din förening eller ta ett steg mot arbete i distriktet.

Den 8-9:e september bjuder SB&K Öst sina medlemsföreningar på två dagar med utbildning & äventyr i Småland!

Välkommen till en spännande helg i äventyrets tecken. Svenska budo & kampsportsförbundet – Distrikt Öst (SB&K) bjuder in till en helg där vi diskuterar och lär oss om företagsutveckling och styrelseuppdrag mm. ev. kommer det även någon från SB&K riks och pratar lite om arbetet på distrikts & nationell nivå.

Finns det även intresse för att själv arbete i distriktsstyrelsen så är detta ett perfekt tillfälle att höra sig för om vad det innebär.

Helgen erbjuder en upplevelse utöver det normala med zipline, utbildning, kost, logi.

Tid: 8 september kl10.00 – 9 september kl.10.00

Plats: Bränderydsvägen Sawcreek Crownpark, 360 72 Klavreström. För mer info se www.swedenzipline.com

Anmälan: ordforande@kampsportost.se eller 073-550 15 25 Jennie Hedrén Hasselros. OBS enbart för SB&K – Distrikt Östs medlemmar! Senast 26:e augusti. Begränsat antal platser, max 2 per förening, först till kvarn.

Inbjudan hittar du här!

 

SB&K:s föreläsning om MotoriQ från Almedalen

Svenska Budo & Kampsportsförbundet föreläste under idrottens dag i Almedalen i går, om MotoriQ – physical literacy.

Här ser du hela föreläsningen i Budokampsport-TV i efterhand.

Medverkar: Musse Hasselvall, Pilo Stylin och Matidla Frycklund.
Produktion: Mediamerah

Text: Jonathan Broberg

Sök LOK-stöd till föreningen – Lördag 25 augusti sista ansökningsdag

Lokalt aktivitetsstöd (LOK) kan sökas av varje idrottsförening, ansluten till något av de specialidrottsförbund som tillhör Riksidrottsförbundet (RF) och som bedriver verksamhet för deltagare i åldern 7-25 år. LOK-stödet finns för att stödja föreningsdriven barn- och ungdomsidrott. Utöver pengar till föreningen ingår inrapporterat LOK-stöd i underlaget när RF beräknar bidrag till SB&K och bidrar därför även till den gemensamma ekonomin.

Sista ansökningsdag för våren 2018: 25 augusti 2018
Ansökan för våren 2018 (dvs aktiviteter bedrivna 1 januari – 30 juni) skall vara inskickad via föreningens IdrottOnline-sida senast den 25 augusti 2018 klockan 23:59.

Registrera ansökan så snart det går så att föreningen inte går miste om eventuellt bidrag. Det går utmärkt att skicka in ansökan så snart vårens aktiviteter är avslutade.

Mer information finns på svenskidrott.se
Manualer för rapportering och ansökan i IdrottOnline är samlade här.

Ytterligare frågor?
LOK-STÖDSGRUPPEN
Mail: lok@rf.se
Telefon: 08-699 61 50

Gå med SB&K i Stockholm Pride

För tredje året i rad kommer Svenska Budo & Kampsportsförbundet att gå med i Pridetåget. I år hoppas vi på god uppslutning, och att alla som vill följer med.
– Vi vill visa att alla välkomna till budo och kampsporter, och att vi är måna om allas lika värde och rättigheter, säger styrelsens Patricia Kazimierczak till budokampsport.se.

Den 4:e augusti är det Stockholm Pride, och SB&K uppmanar alla budo- och kampsportare att gå gemensamt, tillsammans med RF och många andra idrotter.

Samling sker i Rålambshovsparken i Stockholm, och vi kampsportare ses 12.30 vid teatern för att sedan gemensamt ansluta till resten av idrotten. 13.00 startar tåget.
– Alla ska med och det skulle vara roligt om alla kampsportare som tänkt att gå i tåget att slå följe med oss i förbundet, så vi blir riktigt många tillsammans, ler Patricia.

Så här gör du om du vill gå med SB&K.

Var: Möt upp oss vid teatern i ”Rålis”
Samling med SB&K: 12.30, 4:e augusti

Text: Jonathan Broberg
Foto: Eva Hedman