Vaccinera klubben

Doping – vad är det?
Läkemedel, kosttillskott och energidrycker kan alla innehålla förbjudna substanser och därmed vara doping. I Tränarpasset berättar Linn Gustafsson på Svensk Antidoping på Riksidrottsförbundet (RF), om vad aktiva, tränare och idrottsföräldrar behöver känna till för att undvika doping. Läs mer här ->>

Vaccinera klubben – Ren vinnare
För föreningar finns en webbaserad utbildning – Vaccinera klubben – och för den enskilda aktive/ledaren finns utbildningen Ren vinnare. Dessa är anpassade för svenska förhållanden och innehåller uppdaterad information enligt nya internationella regler.

Vaccinera klubben sker genom fyra enkla steg.
Steg 1: Alla i föreningens styrelse gör ett kunskapstest
Steg 2: Ni för en diskussion om dopingfrågor
Steg 3: Ni upprättar en antidopingplan
Steg 4: Ni informerar om vaccinationen

SB&K har idag 38 föreningar med aktiv vaccination. De senaste föreningarna från SB&K som genomfört webbutbildningen och vaccinerat sig är Vätternbrytarna Motala Armbrytarklubb, Holmsund-Obbola Kampsport Idrottsförening, Ystads Sportklubb, Gladius MMA Idrottsförening och Föreningen Wild River Arms Sorsele.

Gör som föreningarna ovan samt utmana andra föreningar inom SB&K att göra detsamma. Tillsammans för #ingenskitiminkropp

Mer information, handledning och statistik finns på www.rf.se/vaccinera
SB&K:s antidopingprogram finns här.

Diana Halldén vann stort idrottspris i Jönköping

 

 

 

 

 

– Jnytts stora prisHyllningarna till Diana Halldén, som vann VM-guld i jujutsu i stilen ne-waza i slutet av november, fortsätter.

Inga kommentarer
I helgen ägde Jönköpingsgalan rum och Diana Halldén vann priset Årets idrottsprestation – Jnytts stora pris.
– Jag är så hedrad över att Jönköpingsborna valt mig. Det känns ju lite overkligt både med nomineringen och vinsten i en stad som har en så stark fotboll/hockeytradition. Sen är jag fruktansvärt glad för att kampsport får synas i allt fler offentliga sammanhang och att vi alltmer får den uppmärksamhet som vi faktiskt förtjänar, säger hon till budokampsport.se.

För ett tag sedan ärades Halldén också Jönköpings Postens Guldklockan.

Text och foto: Jonathan Broberg
(Arkivbild)

Barnledarutbildning

Den 27 maj arrangeras en barnledarutbildning på Iyasaka Aikidoklubb i Stockholm. Utbildningen belyser rollen som ledare för barn och ungdomar och berör olika områden kopplade till den.

Kursplan samt länk till anmälan och mer information finns på Utbildningssidan.
Kursen kostar 700 kronor per deltagare och sista anmälan är den 30 april.

Se Kampsportsgalan på lördag här

Kampsportsgalan på lördag är slutsåld sedan länge. Men det finns fortfarande möjlighet att uppleva glädjen från kampsportens stora gemensamma festlighet. Galan streamas live till en kostnad av 99 kronor.

Länk till stream.

Sändningen börjar 18.50 och själva galan startar 19.00.
Kommentator är Karsten Landin.

Galans priser, enligt gällande schema, delas ut i följande ordning.

19:13 – Årets genombrott (utdelare, Kenneth Range)

19:22 – Årets mästarinna (utdelare, Simon Sköld)

19:31 – Årets mästare (utdelare, Cherrie)

20:00 – Årets traditionella utövare (utdelare, Stefan Sauk)

20:09 – Årets ledare (utdelare, Kevin Sataki)

21:00 – Årets kampsportare (utdelare, Lisa Pihl)

21:10 – Årets klubb (utdelare, Sanja Trbojevic)

21:19 – Årets förebild (utdelare, David Nzinga och Janni Ezban Larsson)

21:28 – SB&K:s Hederspris (utdelare, August Wallén, SB&K:s ordförande)

21:40 – Folkets pris – guldtsuban (utdelare, Sean Banan)

(Tiderna för prisutdelningarna är preliminära hållpunkter och kan ändras under kvällen)

Dina Halldén klar för World Games

Jujutsustjärnor klara för World Games

I sommar återkommer World Games som hålls i Polen. Flera svenska kampsportare är redan klara för spelen, men tre jujutsustjärnor, Fredrik Widgren, William Seth-Wenzel och Diana Halldén har nu officiellt kvalificerat sig dit.
– Det visar verkligen vilken hög kvalitet vi har i Sverige, säger jujutsuns förbundskapten Michael Kuntz till budokampsport.se.

Idag kom beskedet om att den regerande världsmästaren i Ne-Waza Diana Halldén och VM-bronsmedaljören i fightstilen William Seth-Wenzel gör den redan kvalificerade Fredrik Widgren sällskap till World Games i Polen i sommar.
– Det är jättestort. Jag vet inte vad jag ska säga riktigt… Jag har ju vetat att det finns en yttepytteliten chans att jag skulle få vara med men jag har inte vågat hoppas. Nu ska jag väl darra färdigt först, sen ska jag fira… på nåt sätt. Jag vet inte hur för jag är på diet inför NOC nästa helg men jag ska fira, strålar Halldén om beskedet.

“Sjukt roligt”
Också jättetalangen och bronsmedaljören från VM i fight William Seth-Wenzel är klar för World Games.
– Det känns så jävla bra just nu, säger han.

Också storstjärnan Fredrik Widgren är klar för mästerskapet i sommar, men det har han varit ett tag.
– Jag var faktiskt klar till World games sedan årsskiftet ungefär. Men det är sjukt roligt att William och Diana gör mig sällskap till Polen. Nu är det fullt ös fram till den 28 juli, säger Widgren.

“Fantastiskt”
Det var en stolt förbundskapten Michael Kuntz som kunde stråla till beskedet.
– Jag är otroligt glad. Det visar vilken kvalitet vi har i Sverige. Vi hade sex startande under VM i fjol, fyra av dem tog medalj och tre har alltså kvalificerat sig för World Games. Det känns fantastiskt, säger han.

Text och foto: Jonathan Broberg

Vaccinera klubben

Har du funderat på om det finns risk för att någon i din idrottsförening skulle kunna dopa sig? Skulle det kunna ske av misstag? Hur skulle ni göra då? Har ni någon antidopingpolicy att ta hjälp av?  Om inte, kan det vara en bra idé att vaccinera er klubb mot doping genom fyra enkla steg.

Steg 1: Alla i föreningens styrelse gör ett kunskapstest
Steg 2: Ni för en diskussion om dopingfrågor
Steg 3: Ni upprättar en antidopingplan
Steg 4: Ni informerar om vaccinationen

SB&K har idag 34 föreningar med aktiv vaccination och siktet måste självklart vara att vi ska ta oss upp på pallplats. Flest vaccinationer har just nu Svenska Styrkelyftförbundet (95 st), Svenska Brottningsförbundet (83 st) och Svenska Friidrottsförbundet (79 st).

De senaste föreningarna från SB&K som genomfört webbutbildningen och vaccinerat sig är Sak Yant Muay Thai Klubb i Dalarna, Vätternbrytarna Jönköping Armbrytarklubb, Föreningen Karlshamn Fightcenter, Drakbrytarnas Idrottsförening, Box Team Nordmarken Idrottsförening och Kungsbacka Armsportsklubb.

Gör som föreningarna ovan samt utmana andra föreningar inom SB&K att göra detsamma. Tillsammans för #ingenskitiminkropp

Mer information, handledning och statistik finns på www.rf.se/vaccinera
SB&K:s antidopingprogram finns här.

Hög tid att söka LOK-stöd

Lokalt aktivitetsstöd (LOK) kan sökas av varje idrottsförening, ansluten till något av de specialidrottsförbund som tillhör RF och som bedriver verksamhet för deltagare i åldern 7-25 år. LOK-stödet finns för att stödja föreningsdriven barn- och ungdomsidrott. Utöver pengar till föreningen ingår inrapporterat LOK-stöd i underlaget när RF beräknar bidrag till SB&K och bidrar därför även till den gemensamma ekonomin.

Sista ansökningsdag för hösten 2016: 25 februari 2017
Ansökan för hösten 2016 (dvs aktiviteter bedrivna 1 juli – 31 december) skall vara inskickad via föreningens IdrottOnline-sida senast den 25 februari 2017 klockan 23:59.

Mer information finns på svenskidrott.se
Manualer för rapportering och ansökan i IdrottOnline är samlade här.

Ytterligare frågor?
LOK-STÖDSGRUPPEN
Mail: lok@rf.se
Telefon: 08-699 61 50

Läger för unga ledare

Bild

Den 5-7 maj arrangerar Svenska Budo & Kampsportsförbundet ett läger för unga ledare. Lägret genomförs på Bosön och riktar sig till ledare i åldern 13-20.
– Vi vill med lägret ge stöd åt våra unga ledare i förbundet. Vi har inspirerande föreläsare och roliga aktiviteter inplanerade, säger Johanna Rydberg ifrån förbundsstyrelsen till budokampsport.se.

Lägret är ett tillfälle att utveckla sig som ledare samt träffa unga ledare från andra föreningar och idrotter att utbyta erfarenheter med och inspireras av. Bosön är Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum där ledare och aktiva från olika idrotter samlas för till exempel läger, kurser, tester och träning. Mer information om Bosön: boson.nu

Varje förening kan anmäla upp till tre ledare men det är först till kvarn som gäller då det finns ett begränsat antal platser.
För anmälan och mer information, följ länken.

Fotnot: Lägret skulle ha arrangerats i januari men blev inställt.

Ökade utbildningsmöjligheter

Utbildningsbild till kalendern

För den som vill genomföra tränarutbildning steg 1 har det tillkommit en möjlighet under våren. Utbildningstillfällen i Göteborg och Stockholm kompletteras med en utbildning som genomförs i Karlskrona. Utöver steg 1 genomförs steg 2 i Göteborg och Stockholm samt steg 3 i Stockholm.

Datum, kursplaner, anmälningslänkar och mer information finns samlade på sidan utbildning.

ÖSTRA IAIDO-DM

 Iaido-DM 2017

Träning och tävling i Västervik

Västerviks judoklubb, Linköpings budoklubb och SBoK Distrikt Öst har äran att bjuda in er till 2017 års iaido-DM för östra distriktet!

I vanlig ordning kan endast medlemmar i östra distriktets klubbar anmäla sig till tävlingen, men alla iaidoka är välkomna att delta i träningslägret oavsett klubbmedlemskap.

Träningen leds av Matti Pajaujis 6 dan, Caroline Lindholm 4 dan och Mattias Jansson 4 dan. Alla tävlande deltagare med 1 dan eller högre grad förväntas delta som domare för lägre klasser.