Ren vinnare – webbaserad utbildning i antidoping

Svenska Budo & Kampsportsförbundet arbetar som hela idrottsrörelsen aktivt för att hålla våra idrotter och idrottare borta från doping. Målet med idrottsrörelsens antidopingarbete är att tillförsäkra alla idrottsutövare deras självklara rätt att delta och tävla i en idrott fri från doping.

Alla som är medlemmar i en idrottsförening omfattas av Riksidrottsförbundets (RF) stadgar och antidopingreglemente. Varje enskild idrottare är själv ansvarig att känna till och följa dopingreglerna. Ett sätt att som individ testa sina kunskaper samt lära sig mer är att genomföra Ren vinnare.

Ren vinnare är en webbaserad utbildning i antidoping för idrottsutövare och alla andra verksamma inom idrotten. Genom sju korta moduler lär du dig det allra viktigaste inom antidoping. Varje modul är 3-4 minuter lång och består av videoklipp, övningar och fakta.

Du behöver inte slutföra samtliga moduler på en gång. När du har slutfört alla moduler får du ett diplom för genomförd kurs via mejl. Efter varje modul får du också ett mejl med en sammanfattning.

Utbildningen genomförs individuellt men varför inte samla klubbkompisarna efter träningspasset, genomföra en modul i taget och diskutera kring området?

->> Ren vinnare

Mer information om SB&K:s antidopingarbete samt nyttiga länkar är samlade på Antidopingsidan.

Framgångar för Distriktet i Nordicopen i Muaythai

Nicole Ström Aneby Muaythai vann i helgen 30/9 sitt första mästerskap i Nordicopen som gick i Köpenhamn Nicole gick i -67 kilosklassen under IFMA regler vilket innebär att man får använda armbågstekniker mot huvud 3x2min Hon besegrade en tuff danska ifrån den välkända  klubben Mikenta i finalen.

Sport Campus Sweden – Fredrik Widgren & Otabek Ergashev berättar om hur de kombinerar högskolestudier med elitidrottssatsning

Den 15:e oktober är sista dagen för att ansökan till Sport Campus Sweden (SCS). Sport Campus har funnits i 14 år och har under de verksamma åren haft 450 elitidrottare som deltagit. SCS samarbetar med kommuner, specialidrottsförbund, högskolor, coacher, idrottsmedicinare, sponsorer vilket möjliggör en enklare vardag för dig som vill kombinera högskolestudier och elitsatsning.

Inför hösten har förbundet fyra idrottare i SCS, en av dessa är ju jutsu-talangen Fredrik Widgren som studerar byggproduktion på KTH.

– SCS har hjälpt mig att anpassa mina studier. Ibland har tentor eller andra uppgifter krockat med läger eller tävlingar, då har SCS tillsammans med KTH gett mig möjligheten att göra tentorna vid ett annat tillfälle. De ger mig även möjlighet att göra fystester samt givit mig tillgång till olika träningsanläggningar runt om i Stockholm. SCS ger mig en trygghet kring mina studier, jag vet att de finns där om något skulle hända, berättar Fredrik för budokampsport.se

Nya deltagare i år är Anna Strandberg, Vendela von Fluck och Otabek Ergashev. Otabek studerar byggteknik KTH och han är nyfiken på samarbetet.

– Sargon, min tränare hade fått information om SCS och att man kunde få hjälp med ett och annat. Då rådde han mig att ansöka, vilket jag gjorde, berättar Otabek för budokamsport.se

För att kunna ansöka till SCS behöver du komma in på något av dina högskoleval och dina idrottsliga meriter kommer bedömas av Sport Campus Swedens idrottsliga råd.

Högskolor som är anknutna till SCS
Kungliga Tekniska Högskolan (KTH)
Stockholms universitet (SU)
Gymnastik och Idrottshögskolan (GIH)
Södertörns högskola (SH)
Handelshögskolan (HHS)
Karolinska Institutet (KI).

Du kan läsa mer om projektet här.
Ansök till SCS här.

Text: Annie Bondefelt
Foto: Jonathan Broberg

SB&K kikar på nya regler för barn- och ungdomstävlingar

Budokampsport.se är i Göteborg för en rundresa och intervjua flera olika kampsportare från trakten. En av de är Pilo Stylin, före detta styrelseledamot i förbundet, men sedan en kort tid tillbaka projektansvarig för utveckling av tävlingsformer för barn och ungdomar.
– Barndomen måste få ha ett starkt egenvärde i sig, säger Stylin till budokampsport.se.

Tävling för barn och ungdomar är en relativt het potatis i den dagliga idrottsdebatten. Och även inom Svenska Budo & Kampsportsförbundet blåser förändringens vind.

Och det är lite västliga vindar som sveper in. I Göteborg finns Pilo Stylin som är SB&K:s nye projektansvarige gällande utveckling av tävlingsformer för barn och ungdomar.

Han menar att idrotten står inför stora förändringar, och det kan också komma att gälla SB&K:s idrotter.
– Vi ser idag att barn och ungdomar generellt flyr idrotten till förmån för andra aktiviteter. Idrotten upplevs inte som lika attraktivt längre. I de studier som gjorts bland barn och unga lyfts tävlingsmomentet fram som ett av de centrala problemen. Därför måste vi kika på det

Pilo hänvisar vidare till barnkonventionen och till RF:s anvisning om tävling för barn och ungdomar.
– I barnkonventionen är det väldigt tydligt så att barnets bästa alltid ska sättas i första rummet. Och detta kommer också upp igen i RF:s anvisningar.

Tycker du inte att vi gör det då?
– Jo, det gör vi på det stora hela. Men vi vet också att det finns föreningar som skickar barn och ungdomar att tävla i fullkontakt utomlands, trots att regelverket som finns här i Sverige inte hade godkänt detta. Jag menar att de föreningarna faktiskt kan ligga till grund för en uteslutning i förbundet, om de inte slutar med detta.
– Men annars är vårt förbund ganska unikt skulle jag vilja säga, eftersom det är så få av medlemmarna som faktiskt tävlar. De allra flesta tränar bara våra idrotter, och det gäller i högsta grad även våra yngre medlemmar.

Hur kommer den här processen för dig i ditt arbete att se ut?
– Allt idrottande i Sverige styrs till viss del redan, så klart. Vad jag avser göra är att kika på hur tävling utförs inom våra idrotter och se över hur vi skulle kunna eventuellt justera detta till att bli absolut bäst för barnens bästa. För min del handlar idrott om att ha roligt, och vi behöver se till att barnen verkligen har kul hos oss när de är igång och tävlar. Så jag kommer samla intryck under hösten och försöka presentera något konkret förslag i början av nästa år, så är det väl sagt.
– Sedan får jag väl hoppas att arbetet inte upphör där, utan att vi fortsätter att hitta nya vägar efter det för att barn- och ungdomsanpassa tävlingsformerna utefter de behov som finns.

Text och foto: Jonathan Broberg

Sök till Sport Campus Sweden

Sport Campus Sweden (SCS) erbjuder sportsliga villkor för dig som vill kombinera en elitidrottssatsning med högskolestudier. Genom samarbeten med kommuner, specialidrottsförbund, högskolor, coacher, idrottsmedicinare, sponsorer med flera – och ett tydligt fokus på dig – kan SCS ge dig rätt stöd på din väg mot medalj och examen.

Budo & Kampsportsförbundet är ett av 21 specialidrottsförbund anslutna till SCS och höstterminen 2017 är fyra av våra idrottare antagna:
– Anna Strandberg – Thaiboxning
– Fredrik Widgren – Jujutsu
– Otabek Ergashev – Thaiboxning
– Vendela von Fluck – Taido

Mer information om vad Sport Campus Sweden är samt hur du ansöker finns på sportcampussweden.se

Sista ansökan för vårterminen 2018 är den 15 oktober.

Kampsport lyfts fram inom inkluderande idrott

Svensk idrott satsar stort inkludering, där bland annat en hemsida tagits fram och ett mål har satts inom strategiarbetet för 2025. SISU Idrottsutbildarna har på sin hemsida gjort ett antal informationsfilmer med goda exempel på hur idrotten kan vara mer inkluderande, och där är kampsport framlyft som ett gott exempel på könsdelad träning.

Pride i Kalmar!

Hej alla klubbar i distrikt öst.

Lördagen den 9/9 är det Kalmarsund pride-paraden
vi hoppas att Ni vill vara med oss och gå under distriktets banderoll.

vi samlas vid elevatorkajen kl 12 och paraden går kl 13.

Vi ser gärna att ni går i träningskläder så vi visar vilka vi är :)

vid frågor kontakta Emil 0708-559901 eller lillshihan@gmail.com

Tränarutbildning Steg 3

Svenska Budo & Kampsportsförbundets tränarutbildning steg 3 riktar sig till dig som jobbar med tävlande eller till dig som tävlar och som vill lära dig mer om träningsupplägg och planering för prestation. Utbildningen bygger på tränarutbildningarna steg 1 och 2 och kan komma att kräva viss repetitionsinläsning innan utbildningsstart. Utbildningen omfattar fyra dagar fördelat på två helger med praktikuppgifter mellan. Under utbildningen varvas teori och praktik.

Nästa tränarutbildning steg 3 genomförs helgerna den 25-26 november 2017 samt den 20-21 januari 2018. Sista anmälan är den 22 oktober och anmälan sker via länk på Utbildningssidan. På samma sida finns även datum och anmälningslänkar till höstens övriga utbildningstillfällen.