Se World Games LIVE

Se delar av ju jutsu- och thaiboxningstävlingarna LIVE via World Games egna stream HÄR.

Sändningsschema 28-30/7. Observera att sändningstiderna är preliminära och att alla viktklasser kanske inte kommer att sändas, urvalet och sändningsansvariga är organisationen själva (International World Games Association).

 

FREDAG 28/7

LÖRDAG 29/7

SÖNDAG 30/7

Text: Annie Bondefelt
Foto: TWG/Olympic Channel

Dags att söka LOK-stöd

Lokalt aktivitetsstöd (LOK) kan sökas av varje idrottsförening, ansluten till något av de specialidrottsförbund som tillhör Riksidrottsförbundet (RF) och som bedriver verksamhet för deltagare i åldern 7-25 år. LOK-stödet finns för att stödja föreningsdriven barn- och ungdomsidrott. Utöver pengar till föreningen ingår inrapporterat LOK-stöd i underlaget när RF beräknar bidrag till SB&K och bidrar därför även till den gemensamma ekonomin.

Sista ansökningsdag för våren 2017: 25 augusti 2017
Ansökan för våren 2017 (dvs aktiviteter bedrivna 1 januari – 30 juni) skall vara inskickad via föreningens IdrottOnline-sida senast den 25 augusti 2017 klockan 23:59.

Mer information finns på svenskidrott.se
Manualer för rapportering och ansökan i IdrottOnline är samlade här.

Ytterligare frågor?
LOK-STÖDSGRUPPEN
Mail: lok@rf.se
Telefon: 08-699 61 50

Anmäl till tränarutbildning

Nu går det att anmäla sig till höstens första tränarutbildningar!

Anmälan öppen till:
Steg 1, 2-3 september Bosön, Stockholm – sista anmälan 3 augusti
Steg 2, 2-3 september Bosön, Stockholm – sista anmälan 3 augusti
Steg 1, 16-17 september Linköping – sista anmälan 15 augusti

Anmälningslänkar och alla höstens bekräftade utbildningstillfällen finns på utbildningssidan: Förbund –> Utbildning

Observera att när två utbildningar, till exempel Steg 1 och Steg 2, arrangeras parallellt går det bara att delta i en av utbildningarna per tillfälle.

Klokt val med Martin Ingholt från Nybro

Foto: Hamid Ershad Sarabi

Jujutsu-landslaget kommunicerade för några dagar sedan att Martin Ingholt blir ny i ledarstaben med ansvar för Ne Waza-delen. Han efterträder därmed Paul Persson, som under sina landslagsår svarat för fantastiska resultat. Jag tycker dock att valet av Ingholt är klokt.

Det blir en mycket spännande tid som kommer för svensk jujutsu. Tre kommer nästa vecka att åka till World games i Polen med stora medaljförhoppningar, under hösten kommer sedan att intressant VM och nästa år är det ju VM hemma i Malmö, som absoluta klimax för den här jujutsuhorisonten.

En som dock inte kommer vara med på den här resan är coachen, låt mig benämna honom som demoncoach, Paul Persson. Han har under flera år ansvarat för Ne Waza-delen som varit den mest framgångsrika på mästerskapen, med världsmästare som Janni Larsson, Helena Edfeldt och Diana Halldén.

Paul har jag lärt känna under flera av dessa mästerskap. Han har ett driv och en vinnarinstinkt som jag beundrar starkt, och han har verkligen tagit sina idrottare till nya nivåer. Att han lämnade landslaget såg jag i det närmaste som ett dråpslag. Till ersättaren presenterades.

Det har tagit sin tid för förbundskapten Michael Kuntz att ta fram ett nytt namn efter Persson. Men nu är det klart att gamle stjärnan Martin Ingholt, som också förut haft coachuppdrag i landslaget, tar över stafettpinnen.

Ingholt andas jujutsu. Han har varit en utövare på den yttersta nivån och han vet exakt vilket typ av landslag och organisation han kommer till – och jag tror att han kommer passa väldigt väl in i bygget till VM på hemmaplan nästa år.

 

Vad är World Games?

Mellan den 20-30:e juli pågår World Games i polska Wroclaw och ca 3500 atleter beräknas delta från fler än 100 olika länder. Evenemanget antas locka en storpublik på ca 500 000 människor. Men vad är World Games och hur startade det?

Historik
Organisationen bakom World Games är IWGA, International World Games Association, och grundades 1980. Under 70-talet hölls ett antal evenemang men det var först 1981 som det första World Games anordnades i Kalifornien, 18 utvalda sporter deltog och 1285 deltagare tävlade.

Koncept
Tävlingarna samlar de sporter som aspirerar till att bli olympiska och upplägget har stöd från den Internationella Olympiska Kommittén, IOC. Tidigare idrotter som inkluderats i World Games som nu har OS-status är bland annat triathlon, taekwondo, badminton och rugby.
World Games går av stapeln vart fjärde år och bjuder in de 8 bästa idrottarna i världen i varje gren, eller de 6-8 bästa lagen, att tävla om en av de 180 medaljerna. WG består av 37 idrottsförbund, innefattar 60 olika icke-olympiska sporter och eventet brukar ha strax över en halvmiljon åskådare.

Regler & riktlinjer
Alla sporter är inte med under varje evenemang utan det anpassas utefter vilka möjligheter värdstaden har. World Games och OS skiljer sig åt på en punkt, inga nya faciliteter eller infrastruktur får byggas enbart för evenemangets skull. Utöver det har WG samma uppförandekoder, samma antidoping-regler och ansvar att skydda kringliggande natur och miljö.

Medaljliga & deltagare 2017
Sverige ligger på en 10:e plats i medaljligan inför mästerskapet i Wroclaw där den svenska kampsporten representeras av följande atleter:

JUJUTSU 28/7
Fredrik Widgren
William Seth Wenzel
Max Hederström
Diana Halldén (lämnat återbud)

MUAY THAI 28-30/7
Sofia Olofsson
Constantino Costas Nanga
Isa Tidblad Keskikangas

KICKBOXNING 26-27/7
Zina Djelassi

Text: Annie Bondefelt
Källa: theworldgames.org
Foto: TWG/theworldgames2017.com

Martin Ingholt från Nybro är ny landslagscoach i Ne Wasa

I september tillträder Martin Ingholt som ny landslagscoach för ju jutsuns Ne Wasa-lag. Martin är till vardags instruktör på Nybro Kampsportscenter och har en gång tidigare haft rollen som landslagscoach mellan 2005-2010, den gången med stora framgångar.

– De (läs landslagsledningen) har under en längre period velat att jag skulle ansluta. Det har funnits en dialog mellan mig och förbundet samtidigt som jag diskuterat frågan med min familj, säger Martin Ingholt till nybro24.se

Martin kommer ansvara både för seniorer och juniorer och fokus ligger på att bygga upp ett starkt lag till det stundande VM på hemmaplan 2018 i Malmö.

– Martin är en önskekandidat för landslagsledningen och vi är mycket nöjd att han ha tackat ja, säger Michael Kuntz till budokampsport.se.

 

Text: Annie Bondefelt
Foto: Emil Gustafsson

Stig Forsberg har avlidit – en pionjär har gått ur tiden

En av de första eldsjälarna inom aikidon har gått ur tiden, Stig Forsberg var en pionjär och hade ett stort intresse för de japanska kampsporterna. Han var bland annat delaktig i Svenska Judoförbundets uppstart och han engagerade sig vid Svenska Aikidoförbundets stämmor långt efter sin pension -87.  Under många år var han förbundskonsulent i Svenska Budoförbundet och år 2011 mottog han Svenska Budo- & Kampsportsförbundets hederspris, samma år som han fick Aikidoförbundets 6:e förtjänsttecken. Året därpå blev han tilldelad 1:a dan Aikikai av Aikidoförbundet.

– Han var förbundets första förbundskonsulent och redan innan dess flitigt verksam i budons etablering och tillväxt. Som förbundskonsulent jobbade han ett stort antal år och det kan inte ha varit lätt. Vi var som det heter ett svårskött pastorat, på den tiden, men stridiga viljor, vilket ledde till maratonmöten både för styrelsen och stämmorna. Även däremellan kunde det vara ganska rörigt. Stig behövde bli en mästare på tålmodighet och det lyckades han med.
Jag tror att hans långa gärning inom budon framför allt hade det goda med sig att han med sin sansade attityd, sitt omfattande kontaktnät och sina med åren alltmer gedigna kunskaper kunde ta oss in i idrottsrörelsens finrum, där vi från början ansågs som inget annat än bångstyriga pyjamasbrottare, säger Svenska Budo- & Kampsportsförbundets f.d. ordförande Stefan Stenudd.

Stefan minns inte bara en en kompetent ledare och inspiratör utan även en person med värme och vass humor.

– Han kunde vara riktigt underhållande med sina klurigheter och sin lågmälda men ändå vassa humor. Det gör att jag minns honom med ett leende, tillägger Stefan.

Våra tankar går till Stigs familj och anhöriga.

Text: Annie Bondefelt
Foto: Hamid Ershad

Vaccinera klubben

Doping – vad är det?
Läkemedel, kosttillskott och energidrycker kan alla innehålla förbjudna substanser och därmed vara doping. I Tränarpasset berättar Linn Gustafsson på Svensk Antidoping på Riksidrottsförbundet (RF), om vad aktiva, tränare och idrottsföräldrar behöver känna till för att undvika doping. Läs mer här ->>

Vaccinera klubben – Ren vinnare
För föreningar finns en webbaserad utbildning – Vaccinera klubben – och för den enskilda aktive/ledaren finns utbildningen Ren vinnare. Dessa är anpassade för svenska förhållanden och innehåller uppdaterad information enligt nya internationella regler.

Vaccinera klubben sker genom fyra enkla steg.
Steg 1: Alla i föreningens styrelse gör ett kunskapstest
Steg 2: Ni för en diskussion om dopingfrågor
Steg 3: Ni upprättar en antidopingplan
Steg 4: Ni informerar om vaccinationen

SB&K har idag 38 föreningar med aktiv vaccination. De senaste föreningarna från SB&K som genomfört webbutbildningen och vaccinerat sig är Vätternbrytarna Motala Armbrytarklubb, Holmsund-Obbola Kampsport Idrottsförening, Ystads Sportklubb, Gladius MMA Idrottsförening och Föreningen Wild River Arms Sorsele.

Gör som föreningarna ovan samt utmana andra föreningar inom SB&K att göra detsamma. Tillsammans för #ingenskitiminkropp

Mer information, handledning och statistik finns på www.rf.se/vaccinera
SB&K:s antidopingprogram finns här.

Diana Halldén vann stort idrottspris i Jönköping

 

 

 

 

 

– Jnytts stora prisHyllningarna till Diana Halldén, som vann VM-guld i jujutsu i stilen ne-waza i slutet av november, fortsätter.

Inga kommentarer
I helgen ägde Jönköpingsgalan rum och Diana Halldén vann priset Årets idrottsprestation – Jnytts stora pris.
– Jag är så hedrad över att Jönköpingsborna valt mig. Det känns ju lite overkligt både med nomineringen och vinsten i en stad som har en så stark fotboll/hockeytradition. Sen är jag fruktansvärt glad för att kampsport får synas i allt fler offentliga sammanhang och att vi alltmer får den uppmärksamhet som vi faktiskt förtjänar, säger hon till budokampsport.se.

För ett tag sedan ärades Halldén också Jönköpings Postens Guldklockan.

Text och foto: Jonathan Broberg
(Arkivbild)