Senaste fyra jujutsu-VM: så har det gått för svenskar, därav flera från Distriktet!

I dag presenterades den svenska VM-truppen i jujutsu, under en pressträff i Malmö. VM hålls just i Malmö 23-25 november i år. Vi kikar lite i den modernhistoriska backspegeln för att förstå vilken stornation Sverige är i jujutsu inför VM. Vi blickar tillbaka med blågula glasögon på de fyra senaste VM-tävlingarna.

21 augusti 2018  |  Jonathan Broberg

2012, VM i Wien, en stjärna föddes
Inför VM i Wien hade svensk jujutsu haft ett par magra år medaljmässigt. Det mesta hade handlat om storstjärnan Sara Widgren, som gjorde ett starkt mästerskap och tog ett brons. Men under några oförglömliga Wien-dagar skulle lillebror Fredrik Widgren ta jujutsuvärlden med storm. Som 18-årig debutant krossade han den ena etablerade stjärnan efter den andra. Världen häpnade över svensken som tog sig till final, där han pressade den franske stjärnan Kunsa som dock vann guldet. Men Fredrik Widgrens genombrott gjöt nytt mod in i det unga svenska jujutsulandslaget. Det blev två VM-medaljer i Wien.
Resultat: ett silver, ett brons

Från VM i Wien
Foto: Jonathan Broberg

2014, VM i Paris, Janni Larssons fenomenala uppvisning
Det blev inget VM under 2013 då Worlds Combat games hölls, men när VM återkom 2014 var det ett svenskt landslag fyllt av självförtroende som åkte till Paris. Med på VM-schemat fanns grenen Ne waza, och det skulle visa sig vara en gren som svenskarna firade stor triumfer i. Allra bäst gick det för Janni Larsson, mest känd då för sina otroliga framgångar i BJJ, som detroniserade allt motstånd, och vi fick se favorittekniken fotlås lura skjortan av resten av världen i en sällan skådad uppvisning. Men det flera än Larsson som lyckades väl i Paris. Andreas Gustafsson, Philip Andersson och comebackande veteranen Jennie Brolin tog alla brons.
Dessutom tog Helena Edfelt silver och hon skulle förresten komma att slå till året efter. Överlag var VM i Paris och de fem medaljerna ett slags manifest att svensk jujutsu tagit kliv ytterligare i världstoppen.
Resultat: ett guld, två silver, två brons

Från VM i Paris
Foto: Jonathan Broberg

2015, VM i Bangkok, Edfelts stora stund och ny 18-åring slår igenom
Det kom att bli några härliga dagar i den thailändska huvudstaden. Flera stora svenska stjärnor levererade och ett kärt minne är träningarna i hotellets korridorer.
Ne wazan fortsatte att vara en svensk paradgren, men nu togs det medaljer också i en gammal svensk klassiker: duomix. Inte sedan Jesper Kedjevågs och Liza Karlssons guld i VM i Malmö 2008 hade svensk jujutsu haft ett framgångsrikt duomixpar, men Ronnie Stålebring och Malin Persson svarade för en enastående VM-turnering och bärgade ett mycket överraskande silver.
I fight fick vi bevittna ännu ett internationellt genombrott av en svensk 18-åring, då William Seth-Wenzel gjorde en ”Fredrik Widgren” och tog sig hela vägen, som debutant, till ett VM-brons.
Även Fredrik Widgren gjorde ett fint VM och tog också ett brons.
Men det var som sagt i Ne waza som den stora svenska fullträffen kom. Janni Larsson kom inte till start i VM, men det gjorde både Helena Edfelt och Diana Halldén. Den sistnämnde nådde VM-final, det gjorde också Edfelt med skillnaden att den norrlandsfödde Jönköpingsbon vann guld, i en rent magisk finalmatch.
Resultat: ett guld, två silver, två brons

Foto: Jonathan Broberg

2016, VM i Wroclaw, skolkurator Halldéns sköna guld
VM i Wroclaw befäste svensk jujutsu som en toppnation. Det blev fyra medaljer. William Seth-Wenzel och Fredrik Widgren dundrade på i fight, där de båda kom att vinna brons. Men det var en annan i fight, Jonas Lund, som äntligen träffade rätt i ett stort mästerskap. Lund var strålande och nådde en final, där det dock blev förlust. Men ett skönt silver. I Ne waza hade Helena Edfelt tackat nej till VM och hoppet stod till Diana Halldén, som gjorde precis som Edfelt och Janni Larsson åren innan – vann guld. Skolkuratorn från Huskvarna hade ett sanslöst mästerskap och var ruggigt effektiv och var urstark under hela VM.
Resultat: ett guld, ett silver, två brons

Foto: Michael Kuntz

Fotnot: 2013 utgick VM i då det var World Combat games (ett silver, tre brons) och World games (ett guld, Sara Widgren). 2017 valde landslaget att satsa på World games i Polen istället för VM, och där blev det två brons.

Sammanställning: Jonathan Broberg