Första paralägret i jujutsu

– nästa sker i höst

Det första lägret i para-jujutsu i Sverige hölls i slutet av april i Norrahammar. Det blev succé och redan är nästa läger inbokat, i Helsingborg den 7-8 september.
– Det kändes jättebra och det var väldigt roligt, säger en av initiativtagarna Niclas Sjöberg till budokampsport.se.

När VM i jujutsu hölls i Sverige och Malmö förra hösten var det också första gången som para-jujutsu var med.

Jujutsuledaren och världsdomaren Niclas Sjöberg tillsammans med Roger Berger, förbundskapten för para-jujutsun, har sedan dess velat göra ännu mer för svensk para-jujutsu.

Och den 29:e april hölls det första renodlade para-jujutsulägret på svensk mark. Det hölls i Norrahammar.
– Det kom 24 personer, från Jönköping, Malmö, Helsingborg, Kumla och Göteborg. Det var väldigt roligt att kunna göra det här.

Nytt läger i höst
Lägret bestod av tre pass och en föreläsning.
– Det första passet höll Roger Berger i och det handlade om fallövningar och kast. Det andra hölls av Mike Wall och det var newaza som tränades. Och det tredje passet höll jag i och då handlade det om duo-träning. Mike Wall höll också en föreläsning på kvällen om inkludering och idrott, där vi gjorde anteckningar och spånade på idéer som vi sedan har skickat vidare till RF.

Lägret blev en succé och redan nu står det klart att ett nytt kommer att hållas i höst i Helsingborg.
– Det blir hos Fenix Kampsportsklubb under deras tioårsjubileum den 7-8 september. Det känns väldigt bra att vi har ett nytt läger att se fram emot.

Text: Jonathan Broberg
Foto: Niclas Sjöberg

Sök KONE:s och parasports tillgänglighetsstipendium

Parasport Sverige och KONE vill uppmuntra till och öka uppmärksamheten kring tillgänglighetsanpassningar som kan göras i eller utanför idrottsanläggningar och därmed öka möjligheterna för alla, oavsett fysiska förutsättningar, att kunna idrotta. För fjärde året i rad delas därför ett tillgänglighetsstipendium på 50 000 kronor ut.

Pengarna ska gå till konkreta tillgänglighetsanpassningar och ge fler möjlighet till fysisk aktivitet. Stipendiet är öppet för ansökan från Sveriges alla idrottsföreningar, d.v.s. även föreningar som idag inte utövar någon parasport.

Mer information och ansökningsformulär finns här.

Ordförande Joakim Hedström graderad till 3 dan


Den 30 mars erhöll Hans Fredholm 1 dan och Joakim Hedström 3 dan efter en lyckad gradering under ett läger med Kobayashi-sensei på Iyasaka dojo i Stokholm.

Lägret var välbesökt med deltagare från olika klubbar i Sverige och från Europa och Ryssland. För Eksjö Budoklubbs fortsatta verksamhet är detta en glädjande nyhet och en viktig kompetenshöjning. 

HÖGA DANGRADER I LINKÖPING

I samband med påsklägret höll Riksgraderingskommittén (RGK) utnämning till 6 och 8 dan. Utnämnda till 6 dan är Lars Stålnacke, Sundsvalls BK och Johan Halvardson, Nybro JJK. utnämnd till 8 dan är Tony Hansson. RGK bestod av Hans Greger, Bertil Bergdahl och Anders Bergström.

Nya 6 dan 2019-04-20: Johan Halvardson, Lars Stålnacke.

Fredrik Gundmark ny ordförande i SB&K

– det hände under årsstämman

I helgen hade Svenska Budo & Kampsportsförbundet årsstämma, och en drös underförbund likaså, på Münchenbryggeriet i Stockholm. På stämman blev Fredrik Gundmark vald till ny ordförande, efter den avgående August Wallén.

60 föreningar fördelade på 96 röster medverkade under SB&K:s årsstämma på Münchenbryggeriet i Stockholm i helgen.

Det blev en relativt lugn stämma där bland annat August Wallén lämnade över ordförandestafettpinnen till Fredrik Gundmark.
– Det blir ett roligt och spännande år, och jag är glad och ärad att ha fått förtroendet, säger Fredrik Gundmark till budokampsport.se.

Vid val av styrelse gick stämmans på valberedningens förslag, så när som på att Marina Regnér valdes in som kassör istället för Emil Gustafsson.

Så här ser SB&K:s styrelse ut under 2019.

Ordförande 
Fredrik Gundmark, nyval

Ledamöter
Elin Bladh, omval
Musse Hasselvall, omval
Patricia Kazimierzcak, omval
Clara Wetzelmayr, omval
Marina Regnér, nyval
Johan Pettersson, nyval

SuppleanterUlf Hjerppe, nyval
Kirsi Höglund, nyval

Förslag om revisorer röstades igenom och SB&K:s valberedning är densamma som föregående år.
August Wallén tackades av på slutet av stämman och lät meddela att han med varm hand lämnar över till kommande styrelsen, efter sina dryga 13 år i förbundsstyrelsen.

Text och foto: Jonathan Broberg